Open Monumentendag Cranendonck

Deelnemers Zaterdag

 

Deelnemers Zondag

Open Monumenten Dagen 2021 naderen

11 en 12 september 2021 zijn de open Monumentendagen in de gemeente Cranendonck.

In Budel is op zaterdag 11 september geopend: het Schepenhuis, Het (Protestants) Kerkje, het Protestants Kerkhof en de R.K. Kerk (OLV Visitatie).

Dit jaar zullen er heel speciale monumenten in onze gemeente te bezichtigen zijn.

Budel is een heel bijzonder dorp in de loop der geschiedenis.
Er zijn zeer veel dingen die we in de geschiedenisboeken geleerd hebben en waar we in Budel de gevolgen ervan nu nog kunnen zien of die nog merkbaar zijn.
Zo is het gevolg van de Vrede van Munster in 1648 geweest dat o.a. Staats Brabant (ongeveer het huidige Noord-Brabant) een generaliteitsland van Holland werd, hetgeen in praktijk betekent, dat we wel mochten betalen maar niets te vertellen hadden en dat de belangrijke functies alleen nog maar door niet-katholieken, lees: dus protestanten ingevuld mochten worden; dus de burgemeester, de grensbewaking, later de mensen aan het spoor etc.
In tegenstelling tot de meeste andere kerkdorpen in Brabant is daardoor de Budelse bevolking -die op een bepaald moment voor 10% uit protestanten bestond- altijd een speelbal in de geschiedenis geweest omdat het bijna altijd een grensgemeente is geweest.


De katholieke kerken werden gesloten en daar kwamen zgn. schuurkerken voor, wat betekende dat men openlijk niet voor het (Katholieke) geloof mocht uitkomen.
Omdat het niet wenselijk meer was dat katholieken en protestanten samen begraven werden, ontstond het Protestants Kerkhof, en vanaf 1859 mochten de Protestanten uit Weert niet langer in Budel begraven worden. (Denk aan de Geuzendijk).

Na de 1798 (Franse Revolutie) werden de katholieke bezittingen weer teruggegeven en zo komt het dat in 1812 een protestants Kerkje gesticht kon worden, wat nog steeds bestaat en is een van de monumenten is die mee doen aan de OMD 2021.
Ook door de Franse revolutie ontstond het Capucijnerklooster. Helaas doet alleen de naam Capucijnerplein daar nog aan denken.
De RK Kerk in Budel was ruim 200 jaar oud (en te klein) en er werd in 2 etappes een nieuwe kerk gebouwd: in1904 de toren en 1912 was rest van de kerk gereed.
Deze kerk is nu in oppervlakte nog de 2e kerk in Noord-Brabant. (De basiliek in s'-Hertogenbosch is uiteraard de grootste.)

Als laatste Het Schepenhuis van 1771.
Heeft tot 1963 dienst gedaan als Gemeentehuis.
Voordat het Schepenhuis gebouwd werd heeft er in ieder geval al een ander gebouw gestaan "het Speelhuis", hetgeen in 1616 afgebrand is. In funktie vervulde dit gebouw dezelfde taak als het latere Schepenhuis.
Direct achter het Schepenhuis ligt nog een prachtig teutenhuis.

De "Doodendraad" en het Interneringskamp zijn andere voorbeelden uit de eerste Wereldoorlog die iets vertellen hoe de vaderlandse geschiedenis in Budel "vertaald" is.

Er zijn op de dag zelf gidsen, die mensen interessante zaken over de gebouwen en omgeving kunnen vertellen. In Hetkerkje en de RK Kerk zijn ook gidsen die over de gebouwen interessante zaken duidelijk kunnen maken.
.
Over teuten en hun huizen willen we de volgende week iets vertellen als we het over de monumenten van Soerendonk en Maarheeze hebben.
De Open Monumentendag in Budel is op 11 september a.s. van 10.00 t/m 16.00.

Nadere info kunt u opvragen via ons contactformulier,

  • Teutenfilm-00-960x423.jpg
  • Teutenfilm-01-960x423.jpg
  • Teutenfilm-02-960x423.jpg
  • Teutenfilm-04-960x423.jpg

 

Open Monumentendag Cranendonck 2024 is mogelijk gemaakt met medewerking van:

Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"