Open Monumentendag Cranendonck

European Heritage Days

Open Monumentendag maakt onderdeel uit van de European Heritage Days. De basisgedachte achter de European Heritage Days is het toegankelijker maken van het Europese culturele en natuurlijke erfgoed. Daarnaast is er een hoger doel aan verbonden: wanneer mensen bewuster worden van hun Europese identiteit, niet alleen cultureel, maar ook sociaal, politiek en economisch, kan Europa een ontmoetingsplek worden waar wederzijdse herkenning en acceptatie van verschillen mogelijk is.

De European Heritage Days zijn een direct voortvloeisel uit de eerste Open Monumentendagen zoals die in de jaren tachtig in Frankrijk en Nederland gehouden werden. Het succes van deze dagen was zo groot dat de Raad van Europa besloot om in zoveel mogelijk Europese landen dergelijke dagen te organiseren. De eerste Europese Monumentendag vond plaats in 1991 en er deden 9 landen mee. In 1992 waren dat er al 18 en tegenwoordig doen maar liefst 50 landen mee. Miljoenen Europeanen bezoeken elk jaar in september hun erfgoed!

Dus als je de komende Open Monumentendag op pad gaat, bedenk dan dat zo’n 20 miljoen Europeanen met je meedoen! Vanaf IJsland tot Zuid-Spanje en van de Balkan tot de Baltische staten, overal vieren de Europese inwoners zowel de fantastische verscheidenheid van hun eigen erfgoed als de (interculturele) verbanden daartussen.

Bron: Openmonumentendag

 

Open Monumentendag Cranendonck 2023 is mogelijk gemaakt met medewerking van:

Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"