Open Monumentendag Cranendonck

Voorbereidingen 2023

2023 Logo Vriendenloterij Open Monumentendag

In aanloop naar de VriendenLoterij Open Monumentendag zijn we druk bezig met het organiseren van activiteiten.

Een aantal begint al duidelijk vorm te krijgen terwijl er ook nog een aantal bij zijn waar nog volop ontwikkelingen gaande zijn.

Blijf de website volgen want zodra er definitieve besluiten zijn zullen ze hier op de website vermeld worden.

Tot ziens tijdens de Vriendenloterij Open Monumentendag op 9 en 10 september 2023

Voorbereidingen 2022

Steenverband

De voorbereidingen voor Open Monumentendag 2022 in Cranendonck zijn gereed.
Onder de knoppen op de voorpagina kunt u zien welke locaties te bezoeken zijn met als thema "duurzaamheid".

Natuurlijk is een monument ook duurzaam sommigen zijn al enkele honderden jaren geleden geboud en staan nog steeds fier te pronken in onze gemeenschap.
Duurzaamheid kan vele vormen hebben dus kom gerust een kijkje nemen, u bent van harte welkom.

Lees meer...

Activiteiten 2022

De activiteiten en adressen die u kunt bezoeken tijden de Open Monumentendagen staan nu vermeld op de website.

Klik op de knop voor Zaterdag of Zondag om te zien waar u terecht kunt om duurzaam in combinatie met monumenten te aanschouwen.

We verwelkomen u graag tijdens de Vriendenlotterij Open monumentendagen 2022.

Persbericht 18 augustus 2021

Poster Open Monumentendag Cranendonck 2021

Op 11 en 12 september a.s. vindt de landelijke Open Monumentendag plaats. Het thema voor dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’.

Ook Cranendonck doet mee aan de Open Monumentendag. In het betreffende weekend gaan van 10:00-16:00u de deuren open van een groot aantal bijzondere gebouwen. Veel van deze locaties zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Een uitgelezen mogelijkheid om het prachtige erfgoed in Cranendonck ook van binnen te bewonderen.

Programma

Dankzij het enthousiasme en de inzet van vele vrijwilligers, eigenaren en gebruikers van monumentale panden is een mooi en afwisselend programma samengesteld.

Lees meer...

Open Monumenten Dagen 2021 naderen

11 en 12 september 2021 zijn de open Monumentendagen in de gemeente Cranendonck.

In Budel is op zaterdag 11 september geopend: het Schepenhuis, Het (Protestants) Kerkje, het Protestants Kerkhof en de R.K. Kerk (OLV Visitatie).

Dit jaar zullen er heel speciale monumenten in onze gemeente te bezichtigen zijn.

Budel is een heel bijzonder dorp in de loop der geschiedenis.
Er zijn zeer veel dingen die we in de geschiedenisboeken geleerd hebben en waar we in Budel de gevolgen ervan nu nog kunnen zien of die nog merkbaar zijn.
Zo is het gevolg van de Vrede van Munster in 1648 geweest dat o.a. Staats Brabant (ongeveer het huidige Noord-Brabant) een generaliteitsland van Holland werd, hetgeen in praktijk betekent, dat we wel mochten betalen maar niets te vertellen hadden en dat de belangrijke functies alleen nog maar door niet-katholieken, lees: dus protestanten ingevuld mochten worden; dus de burgemeester, de grensbewaking, later de mensen aan het spoor etc.
In tegenstelling tot de meeste andere kerkdorpen in Brabant is daardoor de Budelse bevolking -die op een bepaald moment voor 10% uit protestanten bestond- altijd een speelbal in de geschiedenis geweest omdat het bijna altijd een grensgemeente is geweest.

Lees meer...

European Heritage Days

Open Monumentendag maakt onderdeel uit van de European Heritage Days. De basisgedachte achter de European Heritage Days is het toegankelijker maken van het Europese culturele en natuurlijke erfgoed. Daarnaast is er een hoger doel aan verbonden: wanneer mensen bewuster worden van hun Europese identiteit, niet alleen cultureel, maar ook sociaal, politiek en economisch, kan Europa een ontmoetingsplek worden waar wederzijdse herkenning en acceptatie van verschillen mogelijk is.

Lees meer...

 

Open Monumentendag Cranendonck 2023 is mogelijk gemaakt met medewerking van:

Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"