Open Monumentendag Cranendonck

Heksenjacht in Cranendonck

Tijdens Monumentendag geopend op: Zaterdag
Openingstijden zaterdag: 11:00 - 16:00 uur

Lang geleden, in de zomer en het najaar van 1595 is kasteel Cranendonck het decor van duistere gebeurtenissen. Jenneken inde Camer, Margriet Brycken en haar twaalfjarige dochter Heylken worden levend verbrand. Ook Hendrickxen Delyen wacht dit lot, maar zij slaat gevangen in het kasteel de hand aan zichzelf. Anna van Os wordt daarentegen niet schuldig bevonden aan hekserij, maar zal de rest van haar leven invalide blijven als gevolg van de martelingen.

Wij weten nu dat ze natuurlijk geen heks waren, maar slachtoffer zijn van gerechtelijke dwalingen en toenmalige complottheorie├źn. Ze worden veroordeeld om dat ze anders zijn. De brandstapel is hun lot. Wie waren deze vrouwen en kunnen we iets leren van hun verhaal? Expositie #Heksenjacht neemt je op een eigentijdse manier mee terug in de tijd.

Installatie #Heksenjacht

Betreed de vier kamers van het kasteel in Cranendonck: kleurrijke beelden, aangevuld met animaties, brengen het waargebeurde, adembenemende verhaal van de heksenvervolging in Cranendonck stapje voor stapje tot leven. Er is speciale aandacht voor de letterlijk opgetekende getuigenissen van het meisje Heylken, dat pas twaalf was toen ze veroordeeld werd tot de brandstapel.

De installatie #Heksenjacht is te vinden in het kasteel van Cranendonck op de benedenverdieping.

 

Open Monumentendag Cranendonck 2023 is mogelijk gemaakt met medewerking van:

Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"