Open Monumentendag Cranendonck

Koning der Koningen

Openingstijden zondag: 11:00 - 16:00 uur

Elk jaar op de 2de zondag in September organiseert schutterij St. Nicolaas & St. Antonius Budel een traditioneel koningstreffen. Al vele jaren komen schutters koningen en koninginnen van OLS aangesloten verenigingen en gilden uit de kring Kempenland bij elkaar voor een unieke wedstrijd tussen koningen onderling.

Deze traditie is binnen de gemeente Cranendonck warm ontvangen en heeft de gemeente ook doen besluiten dit culturele evenement te omarmen en er een officieel tintje aan te geven. De burgemeester van Cranendonck heet de gasten persoonlijk welkom. Schutters- en gilden koningen die inschrijven ontvangen van het Cranendoncks gemeentebestuur dan ook de officiële uitnodiging voor dit culturele treffen.

De ontvangst vind plaats om 11:00 uur bij het gemeentehuis aan het Capucijnerplein van Budel. Met het gemeentehuis als decor wordt er een groepsfoto gemaakt van alle deelnemende koningen, koninginnen en/of koningsparen.
Hierna vertreken zij naar de schutshoeve Laarstraat 4 waar om 14:00 uur de wedstrijd aanvang zal nemen.


Natuurlijk wordt er met de zware buks geschoten, op de traditioneel houten koningsvogel.
Degene die de vogel naar beneden schiet ontvangt hiervoor de zilveren speld van de gemeente Cranendonck en mag zich Koning der Koningen noemen. Ook de overige deelnemers ontvangen een blijvende herinnering als bewijs van deelname aan deze traditionele wedstrijd.

Ieder jaar weer kijkt iedereen met veel plezier terug op deze inmiddels hooggewaardeerde gebeurtenis. De Koningen worden dit jaar uitzonderlijk verwacht op het gemeentehuis van Cranendonck omdat het open monumentendag is en het “Schepenhuis” op de markt opengesteld is voor publiek.
Na ontvangst en toost op de dag, gaan de gasten in optocht en onder begeleiding van de drumband naar de “Schutshoeve” van Schutterij St.Nicolaas en St.Antonius aan de Laarstraat in Budel. Hier wordt van een gezamenlijke lunch genoten waarna de schietwedstrijd rond 14 uur start.

De “Schut van Buul” staat garant voor een spannende, sfeervolle en gezellige dag.

 

Open Monumentendag Cranendonck 2023 is mogelijk gemaakt met medewerking van:

Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"