Tijdens de monumentendag kan de brouwerij van buiten bezichtigd worden. Er staat een stand met de geschiedenis en informatie over de brouwerij. Note: Het gebouw zelf is niet geopend en er worden geen rondleidingen verzorgd.
In 2020 bestond de Budelse Brouwerij 150 jaar. Het brouwhuis dateert van 1963 en bestaat volgend jaar 60 jaar. Vanuit de Nieuwstraat is dit gebouw met de brouwketels goed zichtbaar.
Dit markante gebouw is ontworpen door architect Louis Neeskens. Een Bulander van geboorte, later is hij verhuisd naar Eindhoven. De bouw is uitgevoerd door het Budelse aannemersbedrijf Don Aarts.
Het brouwhuis van de Budelse Brouwerij is een torenbrouwerij. Kenmerkend daarvoor is dat alle fasen van het brouwproces elkaar logisch volgen van boven naar beneden, van verdieping naar verdieping: Het malen van het mout bovenin, het afwegen van het mout in het midden en het brouwen beneden.
Bij de nieuwbouw in 1963 werden in het brouwhuis koperen ketels geplaatst. Deze zijn in 2003 vervangen door roestvaststalen ketels. De belangrijkste reden daarvoor was dat de koperen ketels in de loop der tijd veel geleden hadden en op sommige plaatsen erg dun waren. De huidige roestvaststalen ketels zijn op maat gemaakt, zodat er weer een mooi harmonisch geheel is ontstaan en de ketels vanuit de Nieuwstraat zichtbaar blijven.
In deze brouwketels brouwt de Budelse Brouwerij anno 2022 een waaier aan bieren; 23 verschillende soorten! Alle Budelse Bieren worden klimaatneutraal gebrouwen uit natuurzuivere grondstoffen en zacht brouwwater uit eigen bron. De dertien Biologische Bieren van Budels dragen het EKO keurmerk en zijn Skal gecertificeerd Duurzaam van binnenuit!