Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentendag. Ook in Cranendonck is er weer voor u een programma in elkaar gezet om enkele bijzondere objecten onder de aandacht te brengen binnen het thema “Netwerk van verbindingen en routes”.
Verbindingen en routes wordt ook onder de aandacht gebracht in de expositieruimte van de boerderij middels een diavoorstelling over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Tevens worden er kaarten, testimonia, attributen en diverse andere zaken tentoongesteld die verband houden met een voettocht die de eigenaren van de boerderij in 2005 te voet maakten van Budel naar Santiago de Compostella, een tocht van 2500 km.
In het (voormalige Protestantse) Kerkje aan de Mathijsenstraat 7 komt vooral de route naar de renovatie/restauratie van ’t Kerkje onder het voetlicht. Het blijkt een route die niet geheel zonder hindernissen is.
Waarschijnlijk komt u geregeld langs het gebouw van het rioolgemaal aan de Maarheezerweg/Broekkant en heeft u zich afgevraagd wat daarin gebeurd…. tijdens deze Open Monumentendagen is het ook te bezichtigen. Riolering en waterhuishouding zijn tenslotte ook netwerken en verbindingen.
Molen Janzona aan de Grootschoterweg is ook op voor bezoek. Molens kunnen met de wieken signalen geven over gebeurtenissen. De “Mulders” geven u graag uitleg hierover en over de molen.
In Maarheeze zijn op het oude kerkhof 3 gerestaureerde kruizen te bezichtigen uit de 16e en 17e eeuw en de monumentale ommuring.
Volgende week is het gehele programma in het HAC terug te vinden in de editie van 12 september 2024 (week 37)
Het definitieve programma voor de Open Monumentendag in Cranendack staat vast en de posters zijn naar de drukker.
De komende tijd kunt u ze op diverse plaatsen in het straatbeeld tegekomen.
Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentendag. Ook in Cranendonck is er weer voor u een programma in elkaar gezet om enkele bijzondere objecten onder de aandacht te brengen binnen het thema “Netwerk van verbindingen en routes”.
Zo zal er in een voormalige Teutenwoning in Maarheeze 2x de film “Gelukzoekers” vertoont worden. De Teuten waren immers rondtrekkende kooplieden die hun koopwaar ver van huis aan de man brachten.
Ook het voormalige rioolpompgebouw op de Maarheezerweg/Nieuwendijk zal geopend zijn.
Verbindingen worden ook uitgelegd in de Corneliuskapel in Gastel. Naar deze kapen vonden bedevaarten plaats om te bidden voor genezing van Stuipen en Vallende Ziekte en Stress.
16 september is het trouwens de feestdag van St. Cornelius, de patroonheilige van de Corneliuskapel. Jaarlijks wordt het Corneliusoctaaf gevierd in de week rondom 16 september.
Als u toch in Gastel bent verdient het de aanbeveling om ook de audiotour te lopen.
Openbare basisschool ‘t Lange viert in 2024 dat de school in Gastel al 50 jaar bestaat. Leerlingen hebben als blijvende herinnering een wandeltocht gemaakt. Het is een echte audiotour waar op bijzondere plekken mooie verhalen worden verteld.
Zowel de verhalen als de aanwijzingen 'hoe je moet lopen' zijn door de leerlingen zelf ingesproken.
De komende dagen zullen er meer berichten verschijnen over de diverse activiteiten, bezoek onze website dus zeker nog een keer.
“Architectonisch erfgoed”
Op dit moment is de organisatie druk bezig met het opstellen van de activiteiten voor de komende Open Monumentendag.
Zeer binnenkort zullen deze hier vermeld worden.
In Budel-Dorplein is de wandelroute "Le projet de Dorplein" uitgezet.
Een wandeling van 2.5 of 7 km langs alle bezienswaardigheden in het voormalige fabrieksdorp.
De route start bij gemeenschapscentrum "De Schakel" St. Barbaraweg 1.
Hier staat ook een informatiepaneel.
Via deze mooie route kunt u op de fiets alle deelnemende monumenten van 2021 bezoeken en genieten van de mooie omgeving. Kijk eens op de plattegrond voor de ligging van de knooppunten en de monumenten.
De route volgt het bewegwijzerde knooppunten-systeem.
U kunt starten op elke willekeurige locatie aan de route.
Het heeft (veel) te lang geduurd maar het einde van de maatregelen omtrent corona lijkt in zicht.
Dat geeft de mogelijkheden om op termijn weer dingen te organiseren.
In het 2e week-end van september zijn in Nederland de Open Monumentendagen >>.
Een evenement waarin door heel Nederland monumenten opengesteld worden voor het publiek.
Meestal met uitleg over het betreffende monument op de site en "sur place" wordt er invulling gegeven over het monument (bv bijzonderheden, wie er gewoond hebben, hoe oud het gebouw is, wat de functie van het gebouw was, etc).
Iedereen met een monument kan en mag als deelnemer meedoen.